Var och hur?Vad får jag?Området och vinernaArbetet under vinåretEn spännande historia
OMRÅDET & VINERNA

Vinfälten ligger i Sydfrankrike, le Midi. Här har man alltid odlat stora mängder vin, bortåt hälften av landets produktion. Traditionellt har vinodlandet varit huvudnäringen här.

Som ett brett band längs Medelhavskusten ligger kulturlandskapet med hedar blandat med vinodling. Många soltimmar och varmt klimat gör det lättodlat här. Länet Herault (efter floden med samma namn) har stora vinarealer, men är även känt för sina ostron- och musselodlingar.

Härifrån kommer många bra viner, inte minst Faugères, och våra vinfält ligger i utkanten av området, norr om Molières hemstad Pezenas. Lättillgängligt längs vägen mellan de små vinbyarna Gabian och Pouzolles hittar man fälten, och vinet från druvorna görs av "vår" vinbonde i Pouzolles.

Denna vinkällare, eller Domaine som det kallas, har som mål att göra fruktiga, lättillgängliga viner från en rad olika druvsorter. Vinerna bör drickas inom 1-3 år.Sortimentet kommer att utökas med även mer lagringsbara viner av utvalda druvor.

På det ena fältet odlas Syrah, som ingår i många typiska blandningar av klassade viner. Röda Syrahviner har mycket färg, det är komplexa viner med inslag av björnbär, choklad, viol och lök. Rosévinerna är röda/laxrosa med toner av röda bär.Våra druvor används för att göra:

  • Carignan Vieille Vigne ("Carignan från gamla stockar"). Balanserat och tanninrikt. Doft av smultron, hedens örter och lakrits.
  • Elisa (Syrah, Carignan, Grenache). Bouquet av salvia och körsbär.
  • Rosé (Syrah, Grenache). Aromer av frukt, hallon och blommor.
  • Symphonie (Syrah, Grenache, Carignan). 10 % ekfatslagrat. Hedens örter, kryddig och med ett stänk av vanilj.
  • Opus. Carignan lagrat på ekfat 9 månader. Stor, aromrik bouquet. Röda bär, örter, vanilj.

Den andra druvan, Carignan, är en traditionell druva som odlades förr i stora mängder i Sydfrankrike. Den ingår i flera klassiska vinblandningar. Här lyckas vår Domaine dock att med finess framställa ett rent Carignanvin med elegans, Carignan Vieille Vigne. Stockarna är 91 år gamla, vilket ger fin arom av hedens örter, hallon och lakrits.

De små vinfälten brukas i traditionell stil med mycket handkraft - maskiner används bara för plöjning och liknande. Odlingsprincipen är Viticulture Raisonnée, vilket innebär att man noga observerar plantorna och bara behandlar dem mot sjukdomar när det verkligen behövs. Vår strävan är att vinbruket ska vara så naturnära som möjligt. Naturligtvis skördar vi för hand - dels för nöjet att med bara händerna skörda frukten av årets arbete i vingården, dels för att inte skada vinstockarna och druvorna.